Το «τρισδιάστατο» ξενοδοχείο Barceló καταργεί τους κανόνες !

Το ξενοδοχείο Barceló στο Μιλάνο της Ιταλίας είναι ένα τρισδιάστατο μανιφέστο που συνδυάζει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και την περιβαλλοντική ευαισθησία.  Σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Simone Micheli, διαθέτει εκλεκτούς χώρους και δωμάτια μοντέρνου σχεδιασμού και ενσωματώνει τα κύρια στοιχεία του κινήματος avant-garde : δημιουργικός σχεδιασμός, εξελιγμένη τεχνολογία και υλικά από τη φύση. Ταυτίζεται με καθετί τολμηρό και προηγείται της εποχής του ως θαυμαστός προάγγελος μελλοντικής εφαρμογής.

 

pools-hotel-barcelo

 

Ρήξη με τις παραδοσιακές ιδεολογίες 

Το ξενοδοχείο εξωτερικά φαντάζει ως ένας επιβλητικός πύργος με γυάλινη πρόσοψη. Η εσωτερική του διακόσμηση είναι η επιτομή της καινοτομίας καθώς συνδυάζει την άνεση με την πολυχρωμία και την λειτουργικότητα των χώρων. Η αίσθηση της ευρυχωρίας και το σχεδιαστικό «παιχνίδι» με τα ύψη και τα ασυνήθιστα σχήματα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες μόλις τα αντικρίζουν. Τα αρχιτεκτονικά τεχνάσματα που χρησιμοποιούνται τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά έχουν στόχο να ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αίσθηση των χώρων και επιφανειών στους επισκέπτες. Το ξενοδοχείο αποτελείται από 280 δωμάτια, αίθουσες συνεδριάσεων και spa 600m2 με θερμαινόμενη πισίνα.

 

Ο πύργος ύψους 90 μέτρων, με το εργονομικό του σχήμα, την ποικολομορφία του αλλά και το μοντέρνο σχεδιασμό του που μιμείται τη φύση έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία:

  • Το 2015 κερδίζει το βραβείο «International Hotel & Property Award 2015» στην κατηγορία των ξενοδοχείων άνω των 200 δωματίων. Πρόκειται για ένα Διεθνές βραβείο που αφορά τα ακίνητα και αποτελεί παγκοσμίου φήμης σήμα αριστείας καθώς βραβεύονται τα υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς των ακινήτων και των ακινήτων της βιομηχανίας.
  • To 2012 απονεμήθηκε στον Simone Micheli το βραβείο «Interior Design Magazine in New York Best of the Year Honoree».
  • Τον Ιούνιο του 2009 κέρδισε το βραβείο αναγνωρισμένου κύρους Real Estate “Golden Brick» για το καλύτερο ξενοδοχειακό και τουριστικό έργο της χρονιάς. Το βραβείο απονέμεται στις καλύτερες κατασκευές ακινήτων, στις πιο καινοτόμες εταιρείες και στους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του κλάδου των real estate.

 

gastronomy-hotel-barcelo

 

Ποιος εγγυάται την άνεση στο κτίριο;

Από τον αρχική μελέτη κατασκευής δεν θα μπορούσε να λείψει ο σχεδιασμός ενός συστήματος κλιματισμού που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η πολυπλοκότητα των λειτουργιών της ξενοδοχειακής μονάδας συνεπάγεται διαφορετικές απαιτήσεις ανάλογα με την πληρότητα και τη χρονική περίοδο λειτουργίας (ταχείες εναλλαγές ή ταυτόχρονες απαιτήσεις ψύξης-θέρμανσης). Κατά συνέπεια, ήταν απαραίτητο να εγκατασταθεί ένα ευέλικτο σύστημα ικανό να προσαρμοστεί σε κάθε πιθανή απαίτηση.

 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τον Simone Micheli στην ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιρίου αναφέροντας ότι «Η χρήση του κτιρίου ως ξενοδοχείο δεν το καθιστά αρκετά αποδοτικό στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας λόγω της προβλεπόμενης χρήσης του. Όμως στην πραγματικότητα μέσα από την εξαιρετική εργασία που πραγματοποιήθηκε στο κέλυφός του αλλά και στην αποδοτική παραγωγή ζεστού νερού για θέρμανση και ζεστών νερών χρήσης μέσω της χρήσης των αντλιών θερμότητας της εταιρείας Climaveneta, συνδεδεμένες με γεωθερμικό εναλλάκτη, το κτίριο έχει επιτύχει αναμφισβήτητα υψηλή απόδοση από την άποψη της αειφορίας».

 

Η άνεση στο επιβλητικό κτίριο παρέχεται από αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης της εταιρείας Climaveneta, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού εργοστασίου θέρμανσης – κλιματισμού. Οι γεωθερμικές μονάδες πολλαπλών χρήσεων τύπου Integra ERACS-WQ που τοποθετήθηκαν είναι κατάλληλες για την παραγωγή κρύου και ζεστού νερού ταυτόχρονα από δύο ανεξάρτητα κυκλώματα νερού χωρίς να απαιτείται η εναλλαγή εποχιακών ρυθμίσεων στη μονάδα.

 

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί άριστα και σε μερικό φορτίο, ανάλογα με την χρονική περίοδο λειτουργίας, χωρίς σπατάλες ακόμη και όταν δεν υπάρχει πληρότητα στο κτίριο, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο μια σημαντική ποσότητα ενέργειας. Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι εγγυημένη από την προηγμένη λογική λειτουργίας των μηχανημάτων, σχεδιασμένων από την Climaveneta. Η βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας επιλέγεται αυτόματα από το σύστημα ελέγχου της μονάδας, με σκοπό να απορροφάται κάθε στιγμή η μικρότερη δυνατή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη οποιασδήποτε ψυκτικής και θερμικής απαίτησης του κτιρίου.

 

Γιατί θεωρούνται κορυφαίες οι αντλίες θερμότητας Integra της Climaveneta ;

 

  • Είναι κατάλληλες για ταυτόχρονη παραγωγή θέρμανσης, ψύξης και ζεστών νερών. Ένα σύστημα για όλες τις απαιτήσεις.
  • Εξασφαλίζουν ιδανική θερμοκρασία, υγρασία και ποιότητα του αέρα ανεξαρτήτως συνθηκών χρήσης.
  • Μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση σε ποσοστό της τάξης του 40% και έτσι ρίχνουν δραματικά τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης σεβόμενες τις ολοένα και πιο αυστηρές απαιτήσεις των κανονισμών προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Έχουν απόλυτη προσαρμοστικότητα σε περίπλοκες απαιτήσεις που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική σχεδίαση.
  • Κορυφαίος βαθμός απόδοσης που φτάνει το 800% (TER=8,0).

 

Στην Ελλάδα, η Climaveneta συνεργάζεται με τον Όμιλο εταιριών Δέλτα Τεχνική, που διαθέτει μία έμπειρη ομάδα μηχανικών, ικανών σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και ξενοδόχους να επιλέξουν τον καταλληλότερο τύπο αντλίας θερμότητας για τις ανάγκες κάθε ξενοδοχείου.

 

Σχετικά Links:

Επίσημο site Barceló Hotel Milan: 

Video παρουσίασης του Barceló Hotel: youtube.com/watch?v=X4LQ7Bvhuu4

Site του διαγωνισμού International Hotel & Property Award 2015: propertyawards.net

Αρχιτεκτονικό γραφείο Simone Micheli: simonemicheli.com

Όμιλος Δέλτα Τεχνική (αποκλειστικός εισαγωγέας Climaveneta): deltatechniki.gr